PODCAST: Unikke ølflasker smadrer genbrugssystemet. Kaos i fysikken
Der står skidt til med direkte genbrug af glasflasker herhjemme. Det meste glas bliver smeltet om, hvilket kun er halvt så godt. Tilfældigheder og turbulens skaber kaos i store systemer.
PODCAST: Om termodynamik og hvorfor du bliver ældre
Termodynamikken forklarer, hvorfor tiden ikke kan gå baglæns, og hvorfor vi skal tilføres energi for ikke at komme i termisk ligevægt med vores omgivelser – altså dø. WHO har en plan for navngivningen af nye coronavarianter.
PODCAST fra de mindste dele: Atomer for begyndere
I ugens episode af Transformator går vi ned i universets mindste byggesten: atomer, elektroner, kvarker og den slags. Du kan også høre om, hvorfor Apple har opgivet at tvinge dig på et autoriseret værksted for at få skiftet skærm på din iPhone.
Techtopia #215: Nu skal Danmark på AI-landkortet
Et nyt pionercenter for forskning i kunstig intelligens åbner i København. Målet er at positionere Danmark i det internationale kapløb om lederskab inden for AI.
PODCAST: Kunstige stemmer breder sig – men der er mislyde
I ugens Transformator samler vi op på kunstige billyde, AI-stemmer og en række avatarer, der både bruges til at oplæse nyheder og fortælle vælgerne om en lokalpolitikers fortræffeligheder.
PODCAST: Hvor mange dimensioner er der - tre eller 10?
Vi er flere vindmølleparker bagud, hvis vi skal have strøm nok fra vedvarende energikilder til den kommende elektrificering. I ugens Transformator kan du også høre om, hvilke betingelser der skal på plads for at kolonisere Mars, og om vores univers måske har flere ‘sammenfoldede’ dimensioner.
PODCAST: Vi kommer i akut mangel på grøn strøm
Vi er flere vindmølleparker bagud, hvis vi skal have strøm nok fra vedvarende energikilder til den kommende elektrificering. I ugens Transformator kan du også høre om, hvilke betingelser der skal på plads for at kolonisere Mars, og om vores univers måske har flere ‘sammenfoldede’ dimensioner.
PODCAST: Hvad er tid, og hvordan opfatter vi den?
Er tiden blot en illusion, eller er den en realitet i sig selv? Var blockchain bare en hype? Og spænder planen om energiøer i virkeligheden ben for udbygning af vindkraften? Lyt med i ugens Transformator.
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden – og hvem har vundet i evolutionens lotteri?
Opskriften på liv får du i ugens Transformator, hvor vi fortsætter serien ‘Sikkert og vist’ om livets opståen på vores klode. Det skal også handle om mælkekartoner, plast og tekstilaffald, som vi nu skal sortere, selvom teknologien til at genanvende det mangler.
PODCAST: Vi lever i paradis på Jorden, men langtidsprognosen er kedelig
I den nye serie ‘Sikkert og vist’ sætter Ingeniørens videnskabsjournalist Jens Ramskov fokus på, hvad videnskaben fortæller os om universet og naturens orden og udvikling. Denne gang om, hvordan Jorden opstod, og hvordan den engang vil ende sin eksistens.
PODCAST: Vi kigger hackerne over skulderen på det mørke internet
Dark web – eller det mørke internet – er en afkrog, hvor de færreste brugere bevæger sig rundt med reelle hensigter. Her handles våben, narko og børneporno, og i ugens Transformator fortæller Version2’s journalist Mads Lorenzen om, hvad han fandt, da han fik mulighed for at se sig om i denne sump via en Tor-browser.
PODCAST: Grundvandet stiger – ingen tager ansvaret for det
Stigende mængder nedbør får grundvandet til at stige og søge ind i kældre og fundamenter. Ugens Transformator handler også om legionella i vandhanen og den nye Porsche-elbil Taycan Turbo Cross Turismo.
PODCAST: Kigger Kina med i overvågningskameraerne? Svaret er hemmeligstemplet
Ugens Transformator zoomer ind på de overvågningsteknologier, vi er omgivet af. I Aarhus har kommunen pillet overvågningskameraer fra Hikvision ned af frygt for at data sendes videre til Kina. EU vil gøre op med vores afhængighed af både hardware og software fra USA og Asien.
PODCAST: Terrorangrebet på WTC blev starten på overvågningssamfundet
20 år efter at terrorister fløj passagerfly ind i Twin Towers og Pentagon, står det klart, at angrebet satte en lavine af overvågningsteknologier i gang. Deep learning-modeller kan med høj præcision lære at forudsige race ud fra medicinske billeder. Det næste skudsekund kan blive negativt.
PODCAST: Umuligt at kende forskel: AI bringer stemmer til live
Selvom skuespilleren Val Kilmer mistede evnen til at tale, da han i 2014 blev behandlet for cancer i halsen, medvirker han fortsat i film, hvor han taler med en stemme genereret af en kunstig intelligens. Hvordan begrænser vi CO2-udslippet, når der på kloden bygges 50.000 boliger om dagen?