Fagfolk om dansk drikkevandsekspertise: ‘Området er underprioriteteret’
Rundspørge viser, at eksperter undrer sig over, at Danmark ikke har satset langt mere på forskning i drikkevand. Der er kun mellem en til to fuldtidsstillinger på lektor/professorniveau inden for vandforsyning.
Databaserede værktøjer skal fremtidssikre IDAs medlemsydelser
Torsdag aften mødtes de seks kandidater til IDAs formandspost i direkte debat blandt andet om, hvordan de hver især mener, at IDA bedst støtter medlemmernes karriereudvikling og bliver den bedste kompetencepartner. Der gik kage i debatten - på den gode måde.
Kandidat til IDAs formandspost: »Jeg har ikke forandringsmani«
Man skal kun lave om på ting, når man er sikker på, at de kan forbedres, mener Ivan Lilleng, Senioringeniørlisten. Som formand forestiller han sig at bruge tid på at påvirke samfundet og Folketinget med objektiv viden – ikke mindst når det gælder forskningspolitik.
Kandidat til IDAs formandspost: »Det handler om at sikre, at vi spiller hinanden gode i IDA«
Flere medlemmer skal deltage aktivt i IDAs arbejde. Derfor vil Aske Nydam Guldberg, Ingeniør & TeknologiListen, sætte fokus på moderne former for frivillighed, som appellerer til de yngre årgange. Derudover skal IDA blande sig mere i den offentlige debat med ekspertviden.
Fagligt talt: Er der en fremtid for plastsolceller i stor skala?
Solceller fremstillet af silicium dominerer markedet i dag, og det har de gjort, siden de først så lyset for mere end 60 år siden. Men - sat på spidsen af Marie Mayer fra Berkeley Universitet …
Ny liste: Atomkraft skal på IDAs dagsorden
Som teknologiens stemme bør IDA kigge på alle muligheder og også inddrage kernekraft, når der f.eks. publiceres analyse om en klimaneutral fremtid, mener Olavur Thorup, listefører for Atomkraft ja tak!, der for første gang stiller op til IDAs repræsentantskabsvalg.
BAGGRUND: Fluorstoffer er unikke forureninger, der aldrig forsvinder
PFOS har en kemisk struktur, der giver unikke egenskaber. Men den forlader ikke kroppen, hvor den påvirker hormoner og forringer sædkvaliteten.
Fagligt talt: Fiskeriet smider årligt tonsvis af plastikaffald i havet
Denne Fagligt talt er skrevet af Eva Maria Pedersen, specialkonsulent, DTU Aqua Finn Larsen, seniorforsker, DTU Aqua og Henrik Gislason, professor emeritus, DTU Aqua Går man langs stranden,…
Spørg Fagfolket: Hvor længe kan plast overleve sol og saltvand?
En læser vil gerne vide, hvor lang tid det tager for plastic at blive nedbrudt, når det er udsat for sol og saltvand. Det svarer ph.d. på SDU på.
Stor politisk aftale: Nu skrues der ned for de værste sprøjtemidler
Det bliver snart dyrere at bruge de mest skadelige sprøjtemidler. Det sker som led i en politisk aftale, der skal få banke landbrugets forbrug ned. Danva er positiv, men frygter hamstring.
Optimering af kunstigt lys har positiv effekt på stofskiftet
Et nyt studie viser, at en optimering af vores indendørs belysning har en positiv effekt på vores stofskifte, så vi i fremtiden vil kunne se færre med type 2-diabetes.
Samråd om flytning af studiepladser: Tvivlsomt vidensgrundlag og underfinansiering
Flere politikere savner fortsat tal undersøgelser, der kan understøtte den politiske aftale ’bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark.’
Unge om udflytning af studiepladser: Forskere og studerende flytter ikke med
I dag skal forskningsministeren forsvare planen om at udflytning af studiepladser. De studerende får sidste ord i debatten inden mødet.
Her bliver den internationale rumstation dumpet i 2031
ISS er gået ind i sit sidste årti, inden stationen bliver smidt ned over Point Nemo.
Simpel, 3D-printet drone udforsker de dødsensfarlige gletsjersider
AU-studerende har konstrueret en autonom sonde, der kan droppes med en drone og måle saltindhold, tryk og temperatur i havet helt tæt på indlandsisens gletsjere. Til en tiendedel af prisen for eksisterende udstyr. Og så er den printet på et køkkenbord.